Skip to main content

Lukašenko: Rusija započela prijenos nuklearnog oružja na teritorij Bjelorusije

| Autor: RTV HB
  • Image
    lukasenko

Rusija je započela prijenos nuklearnog oružja u Bjelorusiju, rekao je u četvrtak predsjednik te države Aleksandar Lukašenko.

Rusija zasad nije potvrdila te tvrdnje, no ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je taj potez još u ožujku.

„Prijenos nuklearnog oružja je počeo, to već traje“, rekao je Lukašenko u odgovoru ruskom novinaru, u videosnimci podijeljenoj na službenom Telegram kanalu bjeloruskog predsjedništva.  

Lukašenko, koji je u četvrtak u Moskvi na međunarodnom skupu, nije otkrio je li nuklearno oružje već u Bjelorusiji.

„Moguće, vratit ću se i vidjeti“, kazao je. Dodao je da mu je Putin dan ranije rekao da je potpisao dekret kojim se omogućava taj transfer.

Putin je 25. ožujka najavio da će Moskva rasporediti „taktičko“ nuklearno oružje na teritorij Bjelorusije, zemlje na granici Europske unije.

Oporbena bjeloruska političarka u egzilu Svetlana Tihanovska u četvrtak je to prozvala prijetnjom za cijeli kontinent.

„Ovo ne ugrožava samo živote Bjelorusa, već i stvara novu prijetnju za Ukrajinu i za cijelu Europu“, napisala je na Twitteru.

"Kad je riječ o taktičkim nuklearnim bombama, većina ih je snage poput one koja je u Hirošimi ubila 140 tisuća ljudi", dodala je.

"Taktičko" nuklearno naoružanje može prouzročiti ogromnu štetu, no njegov raspon uništenja ograničeniji je od radijusa "strateškog" nuklearnog oružja, piše agencija France Presse.

Bjelorusija nije izravno uključena u sukob u Ukrajini, ali je dopustila Rusiji da s njenog teritorija pokrene napad u veljači 2022. 

Podjeli:

FacebookTwitterShare