Skip to main content

Novi predsjednik Argentine: Obnovit ću zemlju

| Autor: RTV HB
  • Image
    Javier Milei

Izabrani predsjednik Argentine, ultraliberalni ekonomist Javier Milei, najavio je u pobjedničkom govoru "obnovu Argentine" i kao zagovornik gospodarstvene šok terapije upozorio da neće biti polu-mjera.

"Povijesna noć za Argentinu", poručio je Milei pred tisućama svojih pristaša u izbornom stožeru u Buenos Airesu. Milei je jučer u drugome izbornom krugu pobijedio s 55 posto glasova ministra gospodarstva (centar) Sergija Massu.

"Ovo je kraj modela koji osiromašuje kastu, danas prihvaćamo model slobodarstva (libertarijanizam) da bismo ponovno postali svjetska sila", poručio je novoizabrani predsjednik Argentine.

"Suočeni smo s golemim problemima kao što su inflacija, stagnacija, manjak radnih mjesta, nesigurnost, siromaštvo i bijeda", nabrajao je. "Te probleme moći ćemo riješiti samo ako prihvatimo nove ideje slobode", dodao je.

"Nema mjesta za postupne mjere, za mlakost i polu-mjere", upozorio je Milei koji već dvije godine zagovara šok terapiju za gospodarstvo izjedeno kroničnom inflacijom, naraslom na 143 posto.

Milei upozorio one koji bi se mogli odupirati reformama
Pružio je ruku suradnje svim Argentincima i "političkim vođama koji se žele pridružiti novoj Argentini", ali i upozorio one koji bi se mogli odupirati reformama.

"Ima ljudi koji će se odupirati, koji će htjeti zadržati sustav povlastica koji odgovara manjini, ali osiromašuje većinu. Poručujem im: sve što je po zakonu je dopušteno, ali ništa nije dopušteno izvan zakona".

Javier Milei preuzet će predsjedništvo 10. prosinca i naslijediti aktualnog peronista (lijevi centar) Alberta Fernandeza.

Novoizabranom predsjedniku čestitali svjetski čelnici
Mileijev protukandidat Sergio Massa priznao je poraz, a predsjednik Fernandez rekao je da ''vjeruje da može početi raditi s Javierom Mileijem kako bi zajamčili urednu tranziciju''. Svjetski čelnici čestitali su danas političkom autsajderu Mileiju na izbornoj pobjedi.

"Demokracija je glas naroda i uvijek se mora poštovati. Čestitam argentinskim institucijama na provođenju izbornog procesa i argentinskom narodu koji je sudjelovao na dan izbora na uredan i miran način. Novoj vladi želim puno sreće i uspjeh", izjavio je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula Da Silva.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan čestitao je Mileiju na pobjedi, napisavši na društvenim mrežama kako se raduje izgradnji snažnog odnosa temeljenog na ljudskim pravima, demokratskim vrijednostima itransparentnosti.


Bivši američki predsjednik Donald Trump također je čestitao argentinskom libertarijancu. ''Cijeli svijet je gledao! Jako sam ponosan na tebe. Preokrenut ćeš svoju zemlju i doista učiniti Argentinu ponovno velikom!", poručio je Trump putem društvenih mreža.

Samoproglašeni anarhokapitalist Milei obećao je biračima radikalni zaokret: želi ukinuti središnju banku i nacionalnu valutu i zamijeniti je američkim dolarom, ukinuti brojna ministarstva i radikalno srezati izdvajanja za socijalnu politiku.

Radikalni program kakav Milei predlaže posebno je popularan među mladim ljudima koji su u svom životu znali samo za stalne krize i razočarani su političkim establišmentom te žele nešto sasvim novo. 

Podjeli:

FacebookTwitterShare