Skip to main content

Prosvjed 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu ispred RTS-a

| Autor: RTV HB
  • Image
    prosvjedi

U središtu Beograda, na 20. građanskom prosvjedu "Srbija protiv nasilja, koji se u subotu večer održao ispred Radio-televizije Srbije (RTS), pročitani su posebni zahtjevi upućeni tom javnom medijskom servisu, od koga se traži da istinito i blagovremeno izvješćuje o svim važnim temama.

Zatraženo je da se na RTS-u čuje različito mišljenje, kao i da "ne bude propagandno glasilo Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

Također, pročitani su i zahtjevi dijela opozicionih parlamentarnih stranaka, koje tehnički organiziraju ove prosvjede, a koje su ranije zatražile od Radio-televizije Srbije (RTS), proporcionalnu zastupljenost svih opozicionih grupa u skupštini Srbije u informativnim emisijama javnog servisa.

Zahtjev su na pisarnici RTS-a predali zastupnici Demokratske stranke, Ekološkog ustanka, Zajedno, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, Novog lica Srbije i poslaničke grupe Pravac Europa.

Kako javlja Beta, te stranke su navele da je nužno da zastupljenost ne bude manja od 20 posto u Jutarnjem programu, Prvom dnevniku, Beogradskoj kronici, emisiji OKO, Drugom dnevniku, emisiji Takovska 10 i svim drugim sadržajima koji su informativnog i društveno-političkog karaktera.

Tražili su da ta primjena počne odmah, nevezano za predizbornu kampanju, jer bi se, ako to bude tokom te kampanje, zastupljenost koju traže, svela na 45 dana prije dana izbora.

Po njihovim riječima, model proporcinalnog predstavljanja stranaka na javnim servisa postoji u mnogim zemljama EU, poput Njemačke.

Taj dio opozicije je tražio i pokretanje nove debatne emisije u večernjem terminu na prvom programu RTS-a te da te stranke pored grupnog, dobiju pozive u informativne emisije i samostalno, bez nužnog prisustva predstavnika "režimskih stranaka".

Prosvjedi su u Srbiji inače počeli poslije dva masovna ubojstva, 3. i 4. svibnja.

Podjeli:

FacebookTwitterShare