Skip to main content

Putin izrazio sućut zbog pogibije iranskog predsjednika

| Autor: RTV HB
  • Image
    Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je odao počast svome iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći te ga je nazvao "izvanrednim političarem" i "istinskim prijateljem" Moskve.

Predsjednik Putin, čija je zemlja u posljednje dvije godine znatno ojačala veze s Iranom, u ponedjeljak je telefonom, neposredno nakon imenovanja razgovarao i s privremenim iranskim predsjednikom Mohamadom Mohberom te mu je izrazio sućut.

Istaknuo je uspomenu na "pouzdanog partnera koji je dao neprocjenjiv osobni doprinos razvoju prijateljskih odnosa između Rusije i Irana", stoji u priopćenju Kremlja.

Vladimir Putin i Mohamad Mohber u telefonskom su razgovoru istaknuli "obostranu želju za koherentnim nastavkom jačanja globalne suradnje" između dviju zemalja, dodao je Kremlj.

Nekoliko sati ranije Putin je odao počast Raisiju i uputio izraze sućuti o čemu je izvijestio Kremlj.

 

"Ebrahim Raisi bio je izvanredan političar. Kao istinski i pravi prijatelj Rusije dao je neprocjenjiv osobni doprinos razvoju dobrosusjedskih odnosa između naših dviju zemalja i uložio velike napore da ih dovede na razinu strateškog partnerstva", rekao je ruski predsjednik.

Rusija se okrenula Iranu nakon početka ofenzive na Ukrajinu 2022. kako bi dobila vojnu, ali i ekonomsku pomoć, no zapad je oštro sankcionirao obje zemlje.

Podjeli:

FacebookTwitterShare