Skip to main content

Ruskinja prijavila čak 1.397 sunarodnjaka koji su kritizirali rat u Ukrajini

| Autor: RTV HB
  • Image
    rusija

Ruskinja Ana Korobkova tvrdi kako je od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. napisala 1397 prijava u kojima denuncira sunarodnjake koji kritiziraju rat u toj zemlji, piše BBC.

”Nije mi ih žao. Osjećam radost ako budu kažnjeni zbog mojih denuncijacija”, kazala je Korobkova navodeći da su zbog njezinih prijava ljudi novčano kažnjavani, otpuštani s posla i označavani kao strani agenti.

BBC ističe da su novi zakoni o cenzuri uvedeni nedugo nakon ruske invazije u Ukrajini te da Korobkova često prijavljuje ljude za ”diskreditiranje ruske vojske”, što je prekršaj za koji je predviđena novčana kazna do 50.000 rubalja (560 američkih dolara) ili do pet godina zatvora ako je počinjen više od dva puta.

Otkako su uvedeni novi zakoni o cenzuri, prema neovisnoj ruskoj skupini za ljudska prava OVD-Info, otvoreno je više od 8000 postupaka protiv osoba optuženih za diskreditiranje ruske vojske.

“Svi oni koji se protive specijalnoj vojnoj operaciji suparnici su moje vlastite dobrobiti”, objasnila je Korobkova u razgovoru za BBC, predviđajući da bi u slučaju ukrajinske pobjede mogla izgubiti svu svoju ušteđevinu i morala naći posao s punim radnim vremenom.

Korobkova uglavnom izvještava o osobama koje govore za medije, posebice one koji se pojavljuju u međunarodnim medijima, poput BBC-ja.

Jedna od meta Korobkove je antropologinja Aleksandra Arkhipova. “Prijavila me sedam puta”, kaže Arkhipova, dodajući kako denuncijatorica prijavljivanje smatra svojom misijom.

“Ona je pronašla svoju nišu. Njezine osude prilično su učinkovito ušutkale stručnjake”, dodaje Arkhipova, koja je sada u egzilu i smatra da su postupci Korobkove mogli pridonijeti tome da je ruska država u svibnju označi kao stranog agenta.

Korobkova, koja krije u kojem ruskom gradu živi, kazala je u poruci novinaru BBC-ja kako će nastaviti pisati optužbe protiv sunarodnjaka. ”Imam dosta posla”, dodala je.

Podjeli:

FacebookTwitterShare