Skip to main content

Brkić u Zagrebu: Prioritet vanjske politike BiH punopravno članstvo u EU

| Autor: RTV HB
  • Image
    brkic konferencija

 Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, kao izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto sudjelovao je danas na konferenciji "Proširenje EU - Može li BiH biti nova uspješnica?" u Zagrebu.

Na panel diskusiji sudjelovali su uz Brkića, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Mate Granić.

U svom obraćanju tijekom panel diskusije Brkić je istaknuo da je cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Ocijenio je da je dobivanje kandidatskog statusa u prosincu prošle godine povijesni korak u napretku naše zemlje i njenom putu u Europsku uniju.

Naglasio je kako fokus Bosne i Hercegovine ostaje usmjeren na daljnju provedbu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i ispunjavanje potrebnih uvjeta na putu prema punopravnom članstvu u EU. S tim u svezi osvrnuo se na učinkovitost rada aktualnog Vijeća ministara napomenuvši da je trenutni saziv Vijeća ministara u zadnjih devet mjeseci napravio više već prethodni tijekom cijelog mandata.

Izrazio je očekivanje da će Vijeće Europske unije do kraja godine donijeti odluku o  otvaranju pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu. Ponovio je neupitnu predanost Bosne i Hercegovine za usklađivanje svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije.

Tijekom panela Brkić se osvrnuo na odnose u regiji te istaknuo da trenutna situacija na jugoistoku Europe ima neizravan utjecaj i na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na kraju izrazio je i zahvalnost Republici Hrvatskoj na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija, posebno kada je riječ o dodjeljivanju statusa kandidata, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

Podjeli:

FacebookTwitterShare