Skip to main content

BiH do ožujka ne smije propustiti priliku

| Autor: RTV HB
  • Image
    eu prilika bih

Protekli tjedan bio je dosta intenzivan oko politike proširenja Europske unije. Na sjednici Europskog vijeća donesena je odluka o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, Gruziji je dodijeljen status kandidata, a za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom postavljen je uvjet dodatnog reformskog napretka do ožujka iduće godine.

Što domaće vlasti mogu učiniti do tada i je li ovo posljednji vlak za europski put BiH, provjerio je naš Goran Kutle.

Lideri zemalja članice Europske unije su potvrdili raniju preporuku Europske komisije. Unija je spremna otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom, ali kada budu ispunjene dodatne reforme.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, jedan od značajnijih lobista europskog puta BiH, ovaj put vidi jednu značajnu razliku. A to je činjenica da je Europsko vijeće pozvalo Europsku komisiju da pripremi izvješće o BiH s ciljem donošenja preporuke za otvaranje pregovora s BiH u ožujku.

Da je Europska unija izašla u susret BiH i domaćim vlastima, te da joj je s ovakvom preporukom dala dodatni poticaj smatra i analitičar Adi Ćerimagić.

Bosna i Hercegovina mora napraviti velike napore u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Komisije iz 2021. godine te ispuniti svih devet koraka koji su pratili prošlogodišnju preporuku za kandidatski statusu. Sve to će trebati precizno interpretirati vladajuća koalicija u dogovoru s Izaslanstvom Europske unije u BiH.

Sigurno je kako se na BiH, ako se izuzmu pojedine skeptične zemlje članice, gleda kao dio paketa politike proširenja s Ukrajinom i Moldavijom. Stoga je i ostavljen prostor za dodatni iskorak u idućim  mjesecima. A isto tako ako BiH propusti ovu priliku do ožujka iduće godine, europski put zemlje bit će doveden u vrlo nezavidnu situaciju, s obzirom da u drugom dijelu godine predstoje lokalni izbori i predizborna kampanja.

Očekuje se kako bi se u skorije vrijeme trebali ponovno intenzivirati razgovori unutar između vladajućih stranaka s državne razine oko potrebnih reformi. A puno toga bi olakšalo i donošenje proračuna do kraja tekuće godine.

Podjeli:

FacebookTwitterShare