Skip to main content

Biskup Palić u povodu 50. obljetnice crkve sv. Nikole Tavelića: Snaga proizlazi iz zajedništva

| Autor: RTV HB
  • Image
    Biskup Palić

Mještani Donjeg Velikog Ograđenika kod Čitluka u subotu su proslavili 50. obljetnicu izgradnje crkve sv. Nikole Tavelića u ovome mjestu, a svetu misu predvodio je biskup mostarsko-duvanjski, mons. Petar Palić, kazavši da je gradnja ove crkve započeta 1969. godine, dok je prva misa u njoj slavljena za Božić 1971. godine.

- U predvečerje prve nedjelje Došašća otvaramo svoja srca Božjoj riječi i spomenu na gradnju i blagoslov ove crkve. Vrijeme je to 70-ih godina prošloga stoljeća, kada se i ovdje među našim hrvatskim narodom osjećao dah 'hrvatskoga proljeća', kulturno-političkoga pokreta koji se zauzimao za prava Hrvata unutar ondašnje državne zajednice – naglasio je u svojoj propovjedi biskup Palić.

Kako je dodao, svetom misom željeli su se zahvaliti svim svećenicima koji su djelovali kao pastiri u ovoj župnoj zajednici, a osobito onima koji su započeli i završili gradnju crkve.

- Smisao ovoga slavlja nije samo sjećanje na jedan prošli događaj. Smisao slavlja i okupljanja je naučiti kako da mi, kao živa Crkva, danas odgovorno živimo svoje crkveno zajedništvo – rekao je biskup Palić, dodavši da se svaki put ''kada prolazimo pored ove ili bilo koje crkve, moramo sjetiti snage koja proizlazi iz zajedništva''.

Biskup Palić na kraju je naglasio važnost rasta u jedinstvu, ne samo s katolicima ove župe, grada ili biskupije, nego i cijeloga svijeta.

Mještanin Donjeg Velikog Ograđenika, akademik Šimun Musa, koji je uime sela, mladih i u svoje ime govorio prije pola stoljeća u prigodi blagoslova ove crkve, imao je čast večeras se ponovno obratiti i Ograđeničanima odati priznanje na radu i skladu.

- I tada kao i danas mogao bih reći kako je Ograđenik broćanska zipka iz koje izrastaju ljudi zadojeni vjerom i pouzdanošću u rad. Zalijevani znojem i burom šibani, vezani uz kvrgavo trsje, unatoč svemu, čvrsto su čuvali zavičaj, dom i svoje ime. Ti čuvari dobra, naši vitezovi, i oni prije i oni u posljednjem Domovinskom ratu svojim su tijelima pokostili ovu zemlju. Svojom žrtvom blagosivlju naše pute. Svojim darom nesebičnosti oni nas stalno opominju – rekao je akademik Musa.

Oni su, kako je naglasio akademik, trajni biljeg ove crkve.

Inače, zaštitnik crkve Donjeg Velikog Ograđenika, sv. Nikola Tavelić, prvi je hrvatski svetac, franjevac i mučenik. Godine 1889. postao je blažen, a prvi je hrvatski kanonizirani svetac kojega je Papa Pavao VI., u vrijeme dok se ova crkva gradila 1970. godine, proglasio svetim.

Podjeli:

FacebookTwitterShare