Skip to main content

Brkić sudjelovao na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5)

| Autor: RTV HB
  • Image
    brkic summit

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) u Skoplju.

Na sastanku je razgovarano o postignućima i budućnosti Američko-jadranske povelje te aktualnoj situaciji na zapadnom Balkanu, u kontekstu sigurnosnih izazova s kojima se svijet suočava u posljednje vrijeme. U okviru sastanka održane su dvije sesije pod nazivom "Perspektive regije u svijetu sukoba" i "20 godina A5: Put naprijed u novo desetljeće i dalje".

Zamjenik Brkić naglasio je tijekom prve sesije “Perspektive regije u svijetu sukoba” da je regija zapadnog Balkana postigla značajan napredak u protekla dva desetljeća, unatoč vrlo sumornoj poratnoj stvarnosti. Potom je dodao da su u tom razdoblju Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija postale članice NATO-a, a Bosna i Hercegovina vjerodostojan NATO partner, koji doprinosi miru i sigurnosti.

U tom kontekstu Brkić je istaknuo  da je BiH već ranije zacrtala korake i tempo na NATO putu te ga strukturirala kroz Programe reformi, kao okvir suradnje s NATO-om. Kada je riječ o europskom putu, naveo je da je Bosna i Hercegovina zemlja kandidat za članstvo u EU te da postoji jasna spremnost za daljnji rad i ispunjavanje uvjeta za što skorije otvaranje pristupnih pregovora.

Image
mvp brkic

Posebice se osvrnuo na ključnu potporu EU partnera i napredak koji je naša zemlja napravila. Ponovio je da za regiju nema alternative, osim ulaska u EU, kako bi se očuvali mir, stabilnost i prosperitet zemalja jugoistočne Europe. Ocijenio je da proces pristupanja regije EU treba ubrzati, ne ostavljajući prostora drugim igračima da ga popune. Izrazio je nadu da će se i na sastanku u Skoplju potvrditi volja i spremnost regije zapadnog Balkana za daljnju suradnju i reafirmaciju partnerstva, u duhu poštovanja, dobrosusjedskih odnosa i zajedničkih interesa.

Obraćajući se tijekom druge sesije, povodom dvadesete obljetnice inicijative A5, zamjenik Brkić naglasio je značaj koji Bosna i Hercegovina pridaje Američko-jadranskoj povelji te dodao kako je Povelja učinkovit mehanizam regionalne integracije i suradnje u mnogim pitanjima ali i alat za sigurnosnu i obrambenu suradnju. Ponovio je da regija zapadnog Balkana nema alternativu suradnji, dijalogu, međusobnom razumijevanju i europskoj perspektivi.

Ocijenio je da novi strateški koncept “A5 u sljedećem desetljeću”, koji je predložilo aktualno predsjedanje Sjeverne Makedonije, odražava novu geopolitičku stvarnost regije, s obzirom na to da je rat u Ukrajini stvorio potrebu za prilagodbom, povećanjem i intenziviranjem suradnje na regionalnoj razini. Na kraju obraćanja zamjenik Brkić je u ime BiH izrazio zahvalnost Republici Sjevernoj Makedoniji na velikom poslu obavljenom tijekom ovogodišnjeg predsjedanja A5, te poželio uspješno predsjedanje Republici Albaniji.

U inicijativi A5 su, osim Bosne i Hercegovine, članice i Sjeverna Makedonija, Albanija, Hrvatska, Crna Gora i SAD, dok Kosovo, Slovenija i Srbija imaju status zemalja promatrača, priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.  

Podjeli:

FacebookTwitterShare