Skip to main content

Brkić: Zajednički interes EU i zapadnog Balkana je napredovanje prema članstvu u EU

| Autor: RTV HB
  • Image
    Brkic dubrovnik1

 Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je danas na 25. zajedničkom seminaru o europskim integracijskim procesima "Europska diplomacija pred sigurnosnim izazovima" koji se održava od 9. do 12. listopada u Centru za napredne akademske studije (CAAS) u Dubrovniku.

Brkić, kao govornik, sudjelovao je u okviru seminara na okruglom stolu "Perspektive za EU-36, dvadeset godina nakon Soluna". Istaknuo je kako je solunsko obećanje od prije dvadeset godina od velike važnosti za europsku perspektivu regije. Međutim, dodao je, zbog činjenice da je politika proširenja u jednom trenutku bila zaustavljena, postignut je ograničeni napredak u integraciji zapadnog Balkana u EU.

Naglasio je da je zajednički interes Europske unije i zapadnog Balkana napredovanje prema članstvu u EU, jer to doprinosi sigurnijoj i prosperitetnijoj Europi, te da je stoga potrebno obostrano isticati strateški položaj regije, kao što je to bio slučaj s integracijom nekih drugih zemalja.

Brkić je govorio i o važnosti regionalne suradnje i njegovanja dobrosusjedskih odnosa u kontekstu proširenja i procesa stabilizacije i pridruživanja. Kazao je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za aktivno sudjelovanje u regionalnim inicijativama i njegovanje konstruktivnog dijaloga s našim susjedima u cilju promocije stabilnosti, ekonomskog rasta i međusobnog razumijevanja u regiji, posebno kroz Berlinski proces. Istaknuo je kako nam sudjelovanje u Berlinskom procesu i drugim regionalnim inicijativama omogućava jačanje kapaciteta za ispunjavanje kriterija i standarda za pristupanje EU.

Brkić je ocijenio da dobivanje statusa zemlje kandidata ima dalekosežne implikacije na stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i regije zapadnog Balkana, a to dolazi nakon dva desetljeća procesa EU integracija Bosne i Hercegovine i povezanih reformi.

Smatra da bi pozitivna odluka Vijeća EU o otvaranju pristupnih pregovora označila značajnu prekretnicu na našem putu ka članstvu u EU te ojačala našu predanost miru, stabilnosti i prosperitetu ne samo unutar naših granica, već i na cijelom zapadnom Balkanu.

- Čvrsto vjerujemo da politika proširenja daje transformativnu snagu koja može pozitivno utjecati na naše društvo, ekonomiju i strukture upravljanja - kazao je između ostalog Brkić, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

Podjeli:

FacebookTwitterShare