Skip to main content

Fokus: Palestina treba biti oslobođena od Hamasa

| Autor: RTV HB
  • Image
    šutalo brkić

Društvena polarizacija povodom sukoba Izraela i terorista Hamasa prelila se i na BiH.  Što označavaju zastave ISIL-a i poruke antisemitizma koje smo nedavno vidjeli u Sarajevu večeras smo u emisiji Fokus urednika i voditelja Jurice Gudelja  analizirali sa zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH, Josipom Brkićem i glavnim urednikom Hrvatskog medijskog servisa Milanom Šutalom.

Govoreći o tome kakav je stav BiH u odnosima Izraela i Palestine Brkić je kazao da BiH podržava dvodržavno rješenje.

"BiH podržava da se ovaj desetljetni problem riješi mirnim putem, putem suživota. Pogotovo što smo mi u BiH prošli sva ta stradanja koja je sa sobom nosio rat i razaranja", kazao je Brkić.

Zamjenik ministra vanjskih poslova kaže da je BiH u kontekstu ovih recentnih sukoba stala na stranu Europske unije gdje se vrlo jasno osudio teroristički napad Hamasa na teritorij Izraela, a isto tako pozvalo i na poštivanje humanitarnog i međunarodnog prava u ovome odgovoru Izraela prema Pojasu Gaze.

"Jako je važno da i po ovim pitanjima koji očito na političkoj sceni BiH imaju taj negativan navijački karakter; je li netko protiv ili za, razumije se u načinu da terorizam nema opravdanje bez obzira na to tko je to i gdje u svijetu počinio", kazao je Brkić i dodao da ostaje žal za svakom nepotrebnom žrtvom koja je nastala kao rezultat odgovora.

Brkić se upitao i tko to može opravdati terorističke napade i zvjerstva koja je Hamas počinio na teritoriji Izraela, ali isto tako pozvao je na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i pokušaj minimaliziranja civilnih žrtava na području Gaze.

Šutalo: Hamas civile koristi kao živi štit

Osvrćući se na propalestinski skup u Sarajevu Šutalo je kazao da je njime učinjena šteta međunarodnom ugledu BiH.

-Vidjeli smo antisemitske poruke te prešućivanje stravičnih zločina i zvjerstava Hamasa: Doduše, govorilo se o osudi svih zločina koji su prouzrokovali civilne žrtve u prethodnim sukobima. Korišteni su ti izrazi kako bi se prikrilo, relativiziralo ili ignoriralo ono što je učinila teroristička skupina Hamas, kazao je Šutalo te dodao da je sav naglasak bio na  stradanju civila u Gazi koje svakako treba osuditi, kazao je Šutalo.

Šutalo dodaje da Izrael nije objavio rat palestinskom narodu nego terorističkoj organizaciji Hamas koja je počinila zvjerstva. Istaknuo je da na području Gaze koja je, kako kaže, površinom manja od Posušja živi 2.300.300 stanovnika.

"Tu je jednostavno nemoguće uništiti Hamas, a da ne stradaju civili. Toga bi Izrael trebao biti svjestan", rekao je Šutalo te dodao da su civili zapravo najjače Hamasovo "oružje".

Glavni urednik HMS-a problematizirao je ulogu medija u ovom sukobu, prije svega Al Jazeere, koja, kako kaže, pravi priče isključivo o tome kako Izraelci raketiraju civilne ciljeve dok ne spominje da je ofenziva usmjerena na eliminaciju Hamasa.

"Treba osuditi strašne zločine Hamasa, ali Izrael mora učiniti sve da smanji civilne žrtve u Gazi koje Hamas očito planira kao živi štit", rekao je Šutalo.

Opširnije u videu od 21:40

Izvješće o prvom dijelu emisije u kojem je gostovala izraelska veleposlanica Galit Peleg pogledajte OVDJE.

Podjeli:

FacebookTwitterShare