Skip to main content

Krišto otvorila paviljon BiH na 60. Venecijanskom bijenalu

| Autor: RTV HB
  • Image
    bijenal

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto svečano je danas u Veneciji otvorila paviljon Bosne i Hercegovine na 60. Venecijanskom bijenalu.

U obraćanju brojnim gostima predsjedateljica Krišto je kazala da je ovo prvi put da se Bosna i Hercegovina na ovoj važnoj svjetskoj izložbi predstavlja temom ljepote i nade s prelijepom postavkom pod nazivom „Mjera mora“ Sveučilišta u Mostaru i Muzeja moderne umjetnosti, koji na ovaj način  pokazuju da su ujedno i temelj visokog obrazovanja, znanosti, istraživanja i umjetnosti, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Image
bijenal
Foto: Vijeće ministara BiH 

Dodala je da se ova smiona izložba događa u trenutku kada Bosna i Hercegovina otvara jedno novo poglavlje budućnosti.

„Kao što vam je poznato Bosna i Hercegovina otvorila je pregovore za članstvo u EU, a naš paviljon i eksponati govore o našem europskom identitetu i kako doista tu i pripadamo“, rekla je predsjedateljica Krišto.

Naglasila je da i sam naziv postavke „Mjera mora“ govori i o našim korijenima i mediteranskom identitetu. Istaknula je da se postava bavi uključivanjem i povezivanjem, okupljajući oko sebe umjetnike iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, te na taj način gradeći mostove dijaloga.

Image
bijenal
Foto: Vijeće ministara BiH 

„Stoga, ovom prigodom upućujem iskrene čestitke autoru Stjepanu Skoki, i nacionalnom povjereniku Marinu Ivanoviću te rektoru prof. dr. sc. Zoranu Tomiću i svim vrijednim ljudima koji su uključeni u ovaj veličanstveni projekt“, rekla je Krišto.

Krišto je poručila da kroz odluku o sudjelovanju na 60. Venecijanskom bijenalu i današnjim okupljanje predstavnika različitih institucija i tijela vlasti u ovim izazovnim vremenima pronosi jasna poruka i šalje svijetu slika Bosne i Hercegovine, kao zemlje  mira, dijaloga, kompromisa i suživota tri konstitutivna naroda i svih drugih koji žive u njoj.

Image
bijenal
Foto: Vijeće ministara BiH 

„Upravo su to temelji i vrijednosti naše budućnosti koju želimo graditi u zajednici s europskom obitelji“, zaključila je Krišto. 

Podjeli:

FacebookTwitterShare