Skip to main content

Livno je grad tolerancije, jedan grafit to ne može promijeniti

| Autor: RTV HB
  • Image
    rtv hb

- Livanjska koalicija za borbu protiv mržnje "Uvažavanje" prijavila je policiji neprimjeren grafit s porukom mržnje prema Srbima, ispisan na dječjem igralištu u Livnu. Dva dana kasnije, mediji iz Republike Srpske i Srbije osudili su Livno kao grad mržnje i netolerancije.

Naša ekipa posjetila je igralište ispred hotela Park, koje je već godinama zapušteno, kako bi pronašla sporni grafit. Iako je natpis veličine mobitela i nekoliko malih kukastih križeva teško pronaći bez uputa, ovakvi neprimjereni sadržaji ne mogu okarakterizirati Livno kao grad mržnje i netolerancije. Policija je promptno reagirala, pokazavši da i najmanji znakovi mržnje u Livnu ne prolaze nekažnjeno.

I u Livnu zaista nema velikih grafita neprimjerenog sadržaja kakvih diljem Bosne i Hercegovine više-manje možemo pronaći posvuda. Napisani sadržaj na stepenici dječje kućice je uvredljiv i neprihvatljiv, ali je također nepravedna i kategorizacija Livna kao grada horora tijesnog za Srbe.

Gradonačelnik Livna Darko Čondrić oštro je osudio sve neprimjerene sadržaje koji upućuju na uvredu ili osudu bilo koga.

"Tolerancija, otvorenost, susretljivost i prihvaćanje različitosti uvijek su bili predznak Livna i Livnjaka i tako će ostati i ubuduće. Odbacujemo svaku insinuaciju da Livno ne prihvaća ljude različitih vjera i narodnosti," stoji između ostaloga, u reakciji  gradonačelnika Čondrića.

Kao primjer suživota i multikulturalnosti, u Livnu je prije dva tjedna održan događaj pod nazivom "Košarkom za toleranciju", organiziran od strane koalicije "Uvažavanje". Cilj tog događaja bio je promoviranje kulturne raznolikosti, a tijekom njega prikupljena je značajna novčana suma za liječenje djevojke iz Drvara. Gradonačelnik je tada istaknuo da ljudskost i humanost ne poznaju granice te naglasio važnost slanja jasnih poruka kohezije, zajedništva i poštivanja različitosti.


 

Podjeli:

FacebookTwitterShare