Skip to main content

Od BiH se traži napredak, ali nije ostavljena "po strani"

| Autor: RTV HB
  • Image
    eu kutle prilog

Nakon što je Bosna i Hercegovina jučer kao poticaj dobila uvjetno zeleno svijetlo za otvaranje pregovora o pristupanju u Europsku uniju, pred domaćim vlastima je sada zadatak ubrzanijeg usvajanja reformi, posebno iz seta 14 europskih prioriteta. Ako BiH ostvari daljnji napredak što očekuju i pojedine članice Unije, Europska komisija bi to u ožujku iduće godine mogla vrednovati i preporukom za otvaranje pregovora sa službenim datumom.

U godišnjem Izvješću o napretku za BiH od strane Europske komisije navode se pohvale za ostvareni napredak u ovoj godini, ali i poruka kako se sada mora još više raditi kako bi se status pregovarača uistinu i dobio. Vlasti na državnoj razini, poruku iz Bruxellesa su primile kao pozitivnu.

O Izvješću su se oglasili i iz Direkcije za europske integracije BiH.

Iako među pojedinim zemljama članicama, a prije svih Njemačke, postoji velika rezerviranost prema daljnjem proširenju Unije, a pogotovo prema BiH, sama činjenica da se o BiH vodila vrlo duga i žustra rasprava, znači da Bosna i Hercegovina nije ostavljena po strani, smatra analitičar Adi Ćerimagić.

Ćerimagić navodi kako su u Izvješću pohvaljeni napori državnih vlasti i napredak koji je ostvaren, ali i primijećene su i negativne stvari iz proteklog razdoblja.

S obzirom na to kako će se Europska komisija ponovno oglasiti oko otvaranja pregovora s BiH u ožujku, Ćerimagić navodi kako je s time ostavljen vrlo širok prostor za rad s bh. političkim akterima, jer nije točno precizirano što se od BiH očekuje.

Zaključio je kako će biti vrlo zahtjevan zadatak uvjeriti zemlje članice koje su skeptične prema BiH, što može utjecati i na preporuku Europske komisije koju će ona uputiti na Vijeće EU i prema zemljama članicama.

Podjeli:

FacebookTwitterShare