Skip to main content

OESS: Usvajanje Izbornog zakona RS protivno ustavnom poretku BIH

| Autor: RTV HB
  • Image
    oess

 - Predsjedatelj Europske organizacije za sigurnost i suradnju (OESS), ministar vanjskih i europskih poslova i trgovine Malte Ian Borg i glavna tajnica OESS-a Helga Maria Schmid oglaslasili su se povodom odluke Narodne skupštine Republike Srpske koju su nazvali jednostranim prijenosom nadležnosti s države na entitet s ciljem stvaranja paralelnog izbornog sustava unutar entiteta.

"Ovakvi potezi su protivni ustavnom poretku Bosne i Hercegovine s obzirom na to da uspostava paralelnih struktura narušava ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. OESS ponovno ističe svoju snažnu podršku Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine", navedeno je u reakciji.

Oni dodaju da poduzeti koraci narušavaju rezultate ostvarene u realizaciji ključnih reformi i ugrožavaju nedavni napredak zemlje. -Retorika i postupci koji vode podjelama, predstavljaju prijetnju po stabilnost i imaju štetan utjecaj na demokratska prava građana, dodaje se u reakciji.

OESS poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče iz procedure Izborni zakon usvojen 19. travnja 2024. godine te poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da konstruktivno sudjeluju u radu državnih institucija fokusirajući se na provedbu neophodnih reformi koje služe interesu svih građana.
.
 

Podjeli:

FacebookTwitterShare