Skip to main content

Postaje li Zukan Helez novi uteg za državnu vlast?

| Autor: RTV HB
  • Image
    Jure Gudelj

Dosta prašine u javnosti u proteklom razdoblju podignule su tvrdnje ministra obrane Zukana Heleza o postojanju ruskih vojnih kampova na teritoriju Republike Srpske. Njegove tvrdnje negirali su iz Obavještajno-sigurnosne agencije, ali i EUFOR-a, a SNSD Milorada Dodika je zatražio Helezovu smjenu.

Sam Helez je za svoje tvrdnje saslušan i u Tužiteljstvu BiH. A mi smo provjerili koliko će cijela situacija zategnuti odnose unutar državne koalicije.

Zukan Helez i priča o ruskim paravojnim kampovima u Republici Srpskoj novi su kamen spoticanja u odnosima vlasti na relaciji Banja Luka - Sarajevo. Dužnosnici SNSD-a ogorčeni, navode kako Helez daje lažne informacije i unosi nemir, zbog čega su zatražili i njegovu smjenu.

Analitičar Fadil Mandal navodi kako Helezove tvrdnje treba temeljito istražiti jer je između ostaloga poznato kako postoji namjera za otvaranje ruskog centra za pomoć u Banjoj Luci, a Dodik ima bliske odnose s Vladimirom Putinom

Novinar Jurica Gudelj navodi kako nije dobro što se na državnoj razini vlasti nazire kriza, u trenutku kada postoji mogućnost otvaranja pregovora s Europskom unijom, međutim, skeptičan je prema Helezovu kredibilitetu jer kako kaže "on nije čovjek kojemu se baš može uvijek vjerovati".

Sugovornici RTV HB ne vjeruju kako će u konačnici doći do Helezove smjene, ali do zatezanja odnosa u državnoj koaliciji svakako hoće.

Gudelj podvlači i kako SDP ima brojne unutarstrančke probleme te da pojedini njihovi istaknuti kadrovi koketiraju s politikama SDA.

Podsjetimo kako je zbog cijele situacije u Tužiteljstvu BiH je formiran predmet u Odjelu za terorizam zbog čega je Helez i dao iskaz, a da bi bio smijenjenjen odluku trebaju potvrditi oba doma državnog parlamenta.

Podjeli:

FacebookTwitterShare