Skip to main content

Potpisan Ugovor za nabavku opreme za digitalizaciju javnih RTV servisa u BiH

| Autor: RTV HB
  • Image
    ugovor digitalni signal

- Predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i konzorcij kompanija "Sirius 2010" Banja Luka i "Odašiljači i veze Zagreb" potpisali su danas Ugovor za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje javnih radiotelevizijskih servisa u BiH, čija je vrijednost 25,8 milijuna KM bez PDV-a.

Prema ugovoru, za 18 mjeseci će na prostoru cijele BiH biti pušten digitalni signal, a analogni predajnici će biti ukinuti.

Nakon 18 godina, kada je Bosna i Hercegovina potpisivanjem Ženevskog sporazuma preuzela obavezu da do lipnja 2015. godine ugasi analogni televizijski signal, potpisivanjem današnjeg Ugovora ispunjeni su svi uvjeti za to.

Uime Ministarstva ugovor je potpisao ministar Edin Forto, a konzorcija direktor kompanije Sirius 2010 Banja Luka Momčilo Đukić.

Forto je podsjetio da je BiH posljednja zemlja u Europi koja nema digitalni radio i TV signal što je itekako dovoljan razlog da se taj problem konačno riješi.

- Ostale europske zemlje su to uradile nekoliko godina nakon potpisivanja ugovora, a mi smo u skladu s ritmom rada produžili proces digitalizacije do maksimuma - pojasnio je.

Forto je naglasio da je prva faza započeta prije deset godina, te da su Banja Luka, Sarajevo i Mostar pokriveni digitalnim signalom.

- Vrijeme je da cijela teritorija BiH bude pokrivena signalom, te da se konačno priključimo ostatku Europe - kazao je.

Forto je izrazio nadu da neće biti kašnjenja, te da postoji osiguranje za dobro izvođenje tog posla.

Pomoćnik ministra Vlatko Drmić kazao je da je rok za puštanje digitalnog signala na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine 512 dana od dana potpisivanja ovog ugovora.

Na pitanje novinara što je u konačnici rezultiralo da upravo taj konzorciji dobije ugovor, budući da su mediji pisali o kontroverzama te da je cijela priča dobila sudski epilog, Forto je kazao da nije primijetio ništa kontroverzno u vezi odabirom ponuđača.

- Ovaj tender je jako često odgađan zbog prigovora i na samu tendersku dokumentaciju. Ministarstvo i Ured za žalbe su više puta reagirali na prigovore potencijalnih ponuđača, na samu specifikaciju, kako bi se što više neutraliziranja mogućnost da se pogoduje jednom dobavljaču, ili možda manjoj skupini dobavljača - kazao je Forto.

Forto je naglasio da su se nakon toga dva konzorcija prijavila na tender, ali da jedan nije ispunio uvjete.

- Oni su se žalili, ali su Ured za žalbe i Sud odbacili tu žalbu - zaključio je Forto.

Proces digitalizacije TV signala u BiH započeo je osnivanjem Foruma o digitalnoj televiziji, u svibnju 2006. godine. Tri godine kasnije, u kolovozu 2009., Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u BiH.

Tek je krajem ožujka 2014. godine potpisan prvi sporazum o digitalizaciji TV signala na prostoru Sarajeva, Banjaluke i Mostara u okviru Multipleksa A.

Podjeli:

FacebookTwitterShare