Skip to main content

Potpuna primjena Zakona o ograničenoj uporabi duhana

| Autor: RTV HB
  • Image
    rtv hb

Danas je stupio na snagu Zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje. Pravilnik, koji je dio ovog zakona, dijeli ugostiteljske objekte na one do 50 metara četvornih i one veće te uvodi razliku između objekata u kojima se služi hrana i piće te onih u kojima se služi samo piće.

Vlasnici objekata površine do 50 metara četvornih koji služe samo piće mogu odlučiti hoće li njihov objekt biti pušački ili nepušački. Međutim, u objektima iste veličine gdje se služi hrana i piće, pušenje je potpuno zabranjeno.

"Naš restoran od samog početka ima odvojen prostor za pušače i nepušače, no budući da imamo više od 80% pušača među gostima, ovo će nam biti izazov," kazao je za RTV Herceg-Bosne ugostiteljski djelatnik Nemanja Petrović.

Građani koji su navikli na duhanski dim teško će se odviknuti u ugostiteljskim objektima. "Sigurno ćemo imati problema s gostima kada im konobar kaže da ne mogu sjediti zato što su pušači," dodaje Petrović.

Udruga PROI iz Sarajeva sudjelovala je u pisanju Zakona i koordinaciji radne grupe za njegovu izradu, te u izradi Pravilnika koji definira izuzetke od pušenja, poput ustanova za terminalno bolesne pacijente, zatvora i aerodroma.

"Postoje točno definirani tehnički uvjeti za sobe za pušenje koje ne smiju biti veće od 20 niti manje od 10 metara kvadratnih, i moraju imati odvojen ventilacijski sustav," kazala je za RTV HB Jasmina Čekrić, izvršna direktorica udruge PROI.

Kazne za kršenje odredbi o zabrani pušenja iznose 100 KM za fizičke osobe, dok će ugostiteljski objekti morati ugraditi sustav ventilacije do zimskog razdoblja.

"Pruža se rok od šest mjeseci za prilagodbu prostorija prema uvjetima iz Pravilnika," istaknuo je u izjavi za RTV HB Vedran Marčinko, pomoćnik ministra za pravne poslove pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

Federalne i županijske inspekcije već od danas počinju s nadzorom, a novčane kazne za pušenje u javnim prostorima iznosit će od 500 do 2000 KM. Policija će kažnjavati i one koji konzumiraju duhan u automobilu u prisustvu maloljetnog djeteta. 


 

Podjeli:

FacebookTwitterShare