Skip to main content

Skupština HNŽ-a razmatra rebalans proračuna za 2023. godinu

| Autor: RTV HB
  • Image
    HNŽ

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj sjednici, među ostalim, razmatraju Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2023. godinu.

Izmjenama županijskog proračuna predviđeno je njegovo povećanje za 46 milijuna KM, što u konačnici dovodi do ukupnog iznosa od 369 milijuna maraka, a po riječima ministra financija HNŽ-a Adila Šute, riječ o tehničkom rebalansu.

- Rebalans proračuna je planiran 369 milijuna, u odnosu na 323 milijuna koja su bila u prijedlogu proračuna. Dobili smo dodatna sredstva jer je federalni parlament usvojio doznaku sredstava županijama, a drugi dio je povećanje sredstava za kredit Razvojne banke Federacije BiH od 13 milijuna. Također, imamo obveze po kolektivnim ugovorima gdje smo preuzeli prava za osnovne i srednje škole, državne službenike i namještenike, policijske zaposlenike, to su sve pozicije koje su zahtijevale da se nađu u rebalansu za 2023. godinu – rekao je Šuta.

Dodao je kako je ovaj rebalans više tehnički i kako Vlada kroz njega ne može provesti mjere koje je planirala u ekspozeu.

- To ćemo raditi kroz nacrt i prijedlog proračuna za 2024. godinu i tu će se vidjeti planovi i program ove Vlade koji će pratiti sam proračun. Naše težište je da završimo ovu godinu, da ispunimo obveze po ugovorima, kako bi u 2024. godini mogli normalno funkcionirati – naglasio je Šuta.

Predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač kratko se osvrnula na planove za iduću godinu.

- Ovaj rebalans je tehničko pitanje, preraspodjele unutar zatečenog stanja. Ono što je stav Vlade kod izrade prijedloga za sljedeću 2024. godinu jest da ćemo mi inzistirati na implementaciji naših programskih smjernica. Proračun, ovakav kakav jest, sa stavkama koje su trenutno u njemu ne daje nam previše prostora. Mi smatramo da unutar onoga što ima u proračunu ima mjesta za preraspodjelu i za drugačije preusmjeravanje tih sredstva, odnosno ispunjavanje onih programskih smjernica koje smo donijeli i vjerujem da ćemo u tome uspjeti – smatra Buhač.

Predsjedatelj Skupštine HNŽ-a Džafer Alić je istaknuo kako se u rebalansu za ovu godinu nalaze one stvari koje su se pokazale nužne i obvezne.

- Od Vlade smo dobili prijedlog o određenim izmjenama, riječ je o povećanju prihoda u odnosu na planirano u 2023. godini te u skladu s tim povećanje rashoda koji će se danas prikazati pred zastupnicima i o čemu će se diskutirati. U rebalansu želimo uskladiti prihodovnu i rashodovnu stranu kako bi odgovorili potrebama koje su se na terenu javile. U prihodima je to jedan vid zaduženja od 13 milijuna KM za naše bolnice, taj ugovor je potpisan s Razvojnom bankom FBiH, ta sredstva će biti usmjerena unaprjeđenje rada naših bolnica – izjavio je Alić.

Kako kaže, plan je proračun ''držati stabilnim''.

- Ono što je važno kazati da su povećani iznosi za plaće u proračunskim organizacijama, tu se dobar dio odnosi na plaće pripravnika, od kojih će se jedan dio sredstava preliti i na iduću godinu. Kao Skupština, smatramo da u ovome prijelaznom razdoblju treba podržati rad i inicijativu Vlade, da na neki način uklopimo ovaj dio troškova u ono što se planski može isplanirati da će biti prihod. Proračun želimo držati stabilnim, a iduću godinu da se malo više usmjerimo na razvojne projekte – poručio je predsjedatelj Skupštine HNŽ-a.

Odgovorio je i na pitanje je li planirano pomoći privatnim vrtićima za djecu na području HNŽ-a.

- To je tema kojoj bi na županijskoj razini trebali također posvetiti pažnje. To je dio teme koja je podijeljena po nadležnostima između gradova/općina i županija i smatram da s njima moramo naći zajednički jezik. Mislim da se prema njima (privatnim vrtićima) vrši jedan vid diskriminacije, oni rade prema svim adekvatnim dokumentima koje je nadležno ministarstvo predvidjelo za takve ustanove, dobili su dozvolu za rad, smanjuju nam liste za čekanje, a sustav je tu stao i nije nastavio dalje da daje potporu takvim vrtićima kako bi njihova usluga bila na razini onih čiji su osnivači lokalne zajednice. Mislim da bi se u ovom rebalansu teško moglo naći prostora za takav vid podrške, ali svi zajedno trebamo naći rješenje za iduću godinu – mišljenja je Alić.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović smatra kako će rebalans biti usvojen i da fokus cijele priče treba biti na proračunu za iduću godinu.

- Danas se sumiraju financije na kraju proračunske godine i njihovo usklađivanje, vjerujemo da će to biti usvojeno. Ono što je fokus cijele naše priče da već za nekoliko dana, tj. dva tjedna, imamo pred sobom nacrt proračuna za 2024. godinu. Ima jako puno pitanja koje treba definirati u skladu s novim politikama koje je nova vladajuća koalicija u ovoj županiji najavila. Ima jako puno potrebe za redefiniranjem određenih stavki u Proračunu, načina na koji su one do sada tretirane, transparentnosti i svih tih pitanja, uvođenja nekih novih prava itd. – zaključio je Martinović.

Podjeli:

FacebookTwitterShare