Skip to main content

Stoltenberg: NATO je posvećen BiH, Svaka zemlja ima pravo izabrati vlastite sigurnosne aranžmane

| Autor: RTV HB
  • Image
    Jens Stoltenberg
    Slika:
    NATO

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg posjetio je od 19. do 20. studenog Sarajevo, uključujući i NATO stožer Sarajevo.

Tokom posjete, glavni tajnik se sastao sa zapovjednicom NATO Stožera Sarajevo brigadnom generalicom Pamelom McGaha. Tom prilikom zahvalio je generalici McGaha i osoblju NATO stožera za podršku miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

- NATO je, dugi niz godina, posvećen Bosni i Hercegovini. Vaša sigurnost je važna za regiju zapadnog Balkana i bitna je za Europu - rekao je glavni tajnik.

U svom obraćanju uz predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto, glavni tajnik je rekao „Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine” i pozvao “sve političke lidere da očuvaju jedinstvo, grade državne institucije i rade na pomirenju”.

Glavni tajnik NATO-a pohvalio je Bosnu i Hercegovinu za napredak na putu ka članstvu u Europskoj uniji, te ponovio da NATO ostaje opredijeljen za podršku euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

- Svaka zemlja ima pravo izabrati vlastite sigurnosne aranžmane. Bez stranog uplitanja - izjavio je glavi tajnik, navedeno je u priopćenju za javnost NATO stožera Sarajevo.

Podjeli:

FacebookTwitterShare