Skip to main content

Švicarci će na referendumu glasovati o ograničavanju imigracije

| Autor: RTV HB
  • Image
    Švicarska zastava
    Slika:
    Unsplash

Švicarska će održati glasovanje o mjerama osmišljenim da ograniči imigraciju kako bi se zaustavilo povećanje broja stanovnika do 10 milijuna prije 2050. godine, nakon što je u srijedu deponirano dovoljno potpisa.

Prema švicarskom sustavu izravne demokracije, građani mogu pokrenuti narodne glasove prikupljanjem 100.000 validnih potpisa u roku od 18 mjeseci.

Tvrdolinijaška desničarska Švicarska narodna stranka (SVP) predala je u srijedu 114.600 potpisa Federalnom uredu u Bernu - prikupljenih u upola kraćem vremenskom roku.

- Masovno useljavanje nastavlja svoj mahnit tijek ... sa razornim posljedicama po našu malu zemlju - priopćio je SVP, koja je najveća stranka u bogatoj alpskoj naciji.

Usvajanje inicijative "hitno je za zaštitu našeg jedinstvenog pejzaža, našeg visokog kvaliteta života, našeg natprosječnog prosperiteta i za sigurnu, slobodnu budućnost za nas i našu djecu".

Kada se potpisi peticije verificiraju, obično prođu mjeseci, ili čak godine, prije nego što se glasa.

Stalno stanovništvo na kraju 2022. bilo je 8,82 milijuna, u odnosu na 8,54 milijuna na kraju 2018. Stranci čine četvrtinu stanovništva zemlje. 

Podjeli:

FacebookTwitterShare