Skip to main content

Upaljen žuti meteoalarm zbog jakih pljuskova i grmljavine u nekoliko regija

| Autor: RTV HB
  • Image
    meteoalarm
    Foto:
    FHMZ

Meteorolozi su izdali žuti meteoalarm zbog jakih pljuskova i grmljavine za nekoliko regija u Bosni i Hercegovini. Područja koja će biti na udaru oluja su Banja Luka, Bihać, Foča, Livno, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Tuzla i Višegrad, izvijestio je Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Građani navedenih regija trebaju biti svjesni i pratiti aktualnu vremensku prognozu. Meteorolozi upozoravaju da se mogu pojaviti oluje s grmljavinom te savjetuju posebnu pažnju u izloženim područjima kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Moguće su smetnje u vanjskim aktivnostima.

Očekivani periodi olujnog nevremena po regijama su:

- Livno: od 9:00 do 18:00 sati
- Mostar: od 12:00 do 18:00 sati
- Sarajevo: od 12:00 do 19:00 sati
- Tuzla: od 9:00 do 17:00 sati
- Banja Luka: od 10:00 do 18:59 sati
- Foča: od 12:00 do 18:59 sati
- Prijedor: od 12:00 do 18:59 sati
- Višegrad: od 12:00 do 18:59 sati

Prethodnih dana zabilježeno je veliko nevrijeme praćeno gradom u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, koje je uslijedilo nakon visokih temperatura zraka. Iako za danas nije najavljena moguća pojava grada, stanovništvo se upozorava da adekvatno zaštiti svoju imovinu i izbjegava boravak na otvorenom za vrijeme nevremena, jer nije isključena mogućnost pojave leda.

Prema prognozama, nestabilno vrijeme s jakom kišom i grmljavinom očekuje se od danas pa sve do kraja tjedna na području Bosne i Hercegovine. Temperature zraka bit će nešto niže, ali i dalje vrlo visoke.

 

Podjeli:

FacebookTwitterShare