Skip to main content

Vlaisavljević o radu ministarstva kulture i sporta

| Autor: RTV HB
  • Image
    rtv hb

 Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević danas je predstavila aktivnosti koje su se posljednjih mjeseci provodile u Ministarstvu, te najavila da očekuje da će u Federaciji biti donesen zakon o doživotnom izdržavanju najuspješnijih među sportašima.

- To bi značilo jednu službenu skrb o sportašima nakon uspjeha koji su donijeli državi i čime su nas proslavili u svijetu - izjavila je Vlaisavljević na godišnjoj pres-konferenciji Ministarstva.

Govoreći o kulturi naglasila je da je pokrenut, kako se čini, uspješan transfer za mobilnost umjetnika, koji je posvećen po prvi put nacionalnim manjinama.

Posebno je raduje činjenica da će u ovoj godini izaći 25. jubilarni broj Zbornika naše starine. Nada se da će svi oni koji se bave naslijeđem, kulturom, arheologijom i slično biti stvaratelji tog zbornika.

Pored najavljenog zakona ističe kao pozitivnim namjeru da se u Federaciji BiH treba usvojiti Strategija za mlade jer trenutno mladi nemaju strateški dokument, te je njegovo donošenje jedinstvena prilika da se sagledaju potrebe mladih.

Također, pozitivno je i to što će u Federaciji postojati Fondacija za sport.

- Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada Federacije BiH je imenovala privremeni Upravni odbor Fondacije za sport kako bi se fondacija registrirala i koja će imati glavni cilj stipendiranje naših vrhunskih sportista, djece od 12 do 18 godina. Želimo sustavno urediti to stipendiranje odnosno omogućiti financijska sredstva najboljim sportašima BiH – rekao je pomoćnik ministrice za sport Adnan Džindo.

Dodao je da će se po prvi put nagrađivati neolimpijski sportovi u skladu s Programom utroška sredstava gdje će se uvrstiti sredstva u cilju da se nagrade neolimpijski sportovi. U tom programu po prvi put naći se i aktivnosti Specijalne olimpijade u BiH, koja dosad nije bila prepoznata.

Pomoćnica ministrice za kulturu Mirela Milićević Šečić ukazala je da Ministarstvo ove godine očekuje da će još više pomoći pojedincima mladim neafirmiranim umjetnicima da sudjeluju u međunarodnim važnim projektima i tako im biti podrška u osobnom razvoju kreativnosti.


 

Podjeli:

FacebookTwitterShare