Skip to main content

Hrvatska: Szijjarto u Petrinji otvorio školu izgrađenu mađarskom donacijom

| Autor: RTV HB
  • Image
    fucs

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjártó u ponedjeljak je u hrvatskom gradu Petrinji otvorio novu osnovnu školu čiju je izgradnju nakon razornog potresa s 21 milijun eura financirala Mađarska.

Szijjártom je u svom govoru rekao kako Mađarska nije dvojila o pomoći Hrvatskoj te nije mogla dopustiti da „jedna prirodna katastrofa oduzme budućnost, pogotovo ne djece”.

Mađarska se stoga odlučila na obnovu škola i crkve. Budimpešta je oko 154 tisuće eura dala za osnovnu školu u Topolovcu, oko 1,93 milijuna eura za novu crkvu u Sisku, a za školu u Petrinji gotovo 21,17 milijuna eura, rekao je mađarski ministar, prenosi Hina.

Nova škola stajat će „kao simbol prijateljstva između Mađarske i Hrvatske”, naglasio je Szijjártó, dodavši kako je Mađarska reagirala i odmah nakon potresa donacijom 50 stambenih kontejnera.

Školu je s mađarskim ministrom službeno otvorio hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Nova zgrada Prve osnovne škole Petrinja dovršena je krajem 2023., a učenici su na nastavu u njoj krenuli u siječnju ove godine, s početkom drugog polugodišta. Nova škola prostire se na 5500 kvadratnih metara, ima 20 učionica te ju pohađa 350 đaka.
 

Podjeli:

FacebookTwitterShare