Skip to main content

Plenković odbacio navode da je reakcija na svinjsku kugu bila neadekvatna

| Autor: RTV HB
  • Image
    Andrej Plenkovic

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odbacio je u utorak optužbe zastupnika Hrvatskih suverenista Marijana Pavličeka da je reakcija Ministarstva poljoprivrede na pojavu afričke svinjske kuge bila neadekvatna.

“U odnosu na vaše jatake manje fufljate i razgovjetniji ste, ali s druge strane širite dezinformacije o neadekvatnoj reakciji Ministarstva poljoprivrede na pojavu afričke svinjske kuge”, kazao je Plenković tijekom aktualnog prijepodneva na tvrdnju Pavličeka da ministarstvo nije adekvatno reagiralo.

Plenković je istaknuo da Ministarstvo poljoprivrede godinama informira i upozorava posjednike o opasnosti i mjerama uz edukativne aktivnosti u slučaju izbijanja afričke svinjske kuge.

Dosad je svinjska kuga potvrđena na 814 gospodarstava, eutanazirano je 17 tisuća svinja , od prvog slučaja u lipnju Ministarstvo poljoprivrede je zajedno sa svim drugim dionicima donosilo odluke kako bi spriječilo daljnje širenje, rekao je i naglasio će Vlada pomoći onima koji imaju štetu.


Osigurali smo program potpore sektoru svinjogojstva vrijedan 7,5 milijuna eura, program naknade gubitaka u sektoru svinjogojstva vrijedan 5 milijuna eura, te program pomoći vrijedan 15 milijuna eura kao dio prošlotjednog paketa mjera za potporu ulaganjima obnove svinjogojske proizvodnje, naveo je.


Premijer je otkrio i gdje je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koje nema na aktualnom prijepodnevu. “Ministrica poljoprivrede je danas u Europskoj komisiji kako bi dobila suglasnost i potrebna odobrenja za mjere koje Vlada poduzima i to radi u interesu hrvatskih poljoprivrednika i seljaka”, rekao je i dodao da se odluke ne donose politički arbitrarno već na temelju struke.

“Jedina kasica prasica koja se puni je ona ministra Grlića Radmana”, zaključio je Pavliček, ne dobivši odgovor na pitanje hoće li ove jeseni biti dozvoljeno svinjokolje u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati) ukazala je na problem palijativne skrbi, na što je Plenković poručio da ministar zdravstva radi na novom programu razvoja palijativne skrbi i izradi nacionalne mreže za liječenje boli.

Ministar financija Marko Primorac na upit Josipa Borića (HDZ) pojasnio je nove zakonske izmjene poreznih zakona istaknuvši da se ne uvodi nikakav novi porez.

Porez na kuće za odmor postoji od 1994., ne uvodi se nikakav novi porez, donedavno se plaćao od 5 do 15 kuna po četvornom metru a sada se izmjenama iznos mijenja na način da će lokalne jedinice moći taj porez povećati do 5 eura po četvornom metru što ne znači da ga one moraju povećavati, rekao je Primorac.

Dodao je da su paušalni porez koji se plaća po krevetu u iznosu od 150 do 1500 kuna i dosad plaćali oni koji su se bavili turističkim najmom . “Ako netko nije plaćao taj porez nije radio po propisu”, kazao je ministar financija.

Podjeli:

FacebookTwitterShare