Skip to main content

Europol razbiio veliku mrežu krijumčarenja migranata u Europi, uhićeno 19 krijumčara

| Autor: RTV HB
  • Image
    Migranti more

Jedna od najvećih mreža za krijumčarenje migranata preko engleskog kanala razbijena je uhićenjem 19 osoba u Njemačkoj, uključujući vođu i četiri glavna organizatora, priopćio je u četvrtak Europol nakon velike operacije provedene s njemačkom, francuskom i belgijskom policijom.

- Istraga se fokusirala na iračko-kurdsku mrežu za koju se sumnja da je krijumčarila ilegalne migrante s Bliskog istoka i istočne Afrike iz Francuske u Veliku Britaniju uz korištenje čamaca na napuhavanje lošeg kvaliteta - priopćila je agencija za provođenje zakona EU.

Osumnjičeni u istrazi, pokrenutoj krajem 2022. godine, organizirali su kupovinu, skladištenje i transport čamaca na napuhavanje, uglavnom kineskog porijekla, koje su kasnije koristili za krijumčarenje migranata s plaža u blizini francuskog grada Calaisa prema Velikoj Britaniji.

Skupina bi u prosjeku smjestila 50 migranata u čamce za najviše 10 putnika, naplaćujući između 1.000 i 3.000 eura po migrantu, priopćio je Europol.

Wave, operativna skupina iza uhićenja, pretražila je 28 lokacija u Njemačkoj i zaplijenila 24 čamca na napuhavanje, velike količine nautičke opreme, 60 elektronskih uređaja, oružje i nekoliko tisuća eura u gotovini.

Podjeli:

FacebookTwitterShare