Skip to main content

Iz bolnice Al-Shifa evakuirano 31 prerano rođeno dijete

| Autor: RTV HB
  • Image
    Bolnica
    Slika:
    Pixabay

Liječnik Mohamad Zagut, generalni ravnatelj bolničkog kompleksa u Gazi, rekao je danas da je evakuirano 31 nedonošče iz bolnice Al-Shifa u Gazi, koja je ispražnjena u subotu. Uz prerano rođenu djecu, u pratnji su tri liječnika i dva bolničara i u tijeku su pripreme za prevoženje palčića u Egipat preko graničnog prijelaza Rafah, jedinog koji povezuje palestinski teritorij s Egiptom.

Tim pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji je u subotu proveo samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga i opisao taj kompleks kao "zonu smrti", izvijestio je ranije danas da je u Al-Shifi ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, među kojima 32 bebe u kritičnom stanju.

Oko 2500 interno raseljenih osoba koje su potražile utočište na prostoru Al-Shife otišlo je nakon što su izraelske obrambene snage u subotu izdale nalog za evakuaciju, priopćio je WHO, a u bolnici su ostali samo pacijenti u izuzetno kritičnom stanju i nepokretni.

Izraelske snage zauzele su Al-Shifu u svojoj ofenzivi na sjeveru Gaze prošlog tjedna, rekavši da bolnica skriva Hamasov podzemni zapovjedni centar. Vojska je ustvrdila da je pronašla dokaze o postojanju baze Hamasa pod zemljom. Osoblje Al-Shife kaže da Izrael nije dokazao takve tvrdnje.

Posjet je bio usklađen s izraelskom vojskom kako bi se smanjili rizici, ali se dogodio u zoni aktivnog sukoba, s teškim borbama u blizini bolnice, dodao je WHO. WHO je ponovio svoj poziv na trenutni prekid vatre i stalnu humanitarnu pomoć, rekavši da je mogućnosti za medicinsku skrb u maloj obalnoj enklavi sve manje. 

Podjeli:

FacebookTwitterShare