Skip to main content

Zapad osudio iranski napad "bez presedana" na Izrael, Rusija zabrinuta

| Autor: RTV HB
  • Image
    NAPAD
    Slika:
    Screenshot/X

- Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen osudila je iranski napad bez presedana na Izrael i pozvala sve strane da pokažu razboritost, a njoj su se pridružili brojni zapadni čelnici dok je Rusija "izrazito zabrinuta", javljaju u nedjelju agencije.

"Snažno osuđujem iranski besraman i neopravdan napad na Izrael. Pozivam Iran i njegove produžene ruke da smjesta obustave napade", napisala je von der Leyen na X-u.

"Svi akteri se sada moraju suzdržati od daljnje eskalacije i raditi na obnovi stabilnosti u regiji", dodala je.

Ranije je napad osudio šef europske diplomacije Josep Borrell.

"Europska unija snažno osuđuje napad bespilotnim letjelicama i projektilima koji je u subotu navečer pokrenuo Iran protiv Izraela", napisao je Borrell na X-u, osuđujući "eskalaciju bez presedana" i "ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti".

NATO se također pridružio "osudi eskalacije od strane Irana koji je u subotu izveo napad bez presedana protiv Izraela" i pozvao na "suzdržanost kako sukob na Bliskom istoku ne bi izmakao kontroli", prenosi Hina. 

"Osuđujemo eskalaciju Irana tijekom noći, pozivamo na suzdržanost i pomno pratimo razvoj događaja. Ključno ja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli", rekla je glasnogovornica NATO-a Farah Dakhlallah.

Prvi puta u povijesti Islamske Republike, Iran je direktno napao svog zakletog neprijatelja Izrael.

Iranski napad na Izrael s više od 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica pošto ih je golema većina presretnuta i oborena još izvan izraelskih granica, priopćila je izraelska vojska.

Samo mali broj projektila je pao na izraelski teritorij, bez poginulih i veće štete, no ranjena je jedna djevojčica.

Emmanuel Macron je "najsnažnije osudio napad Irana bez presedana na Izrael" i pozvao strane na suzdržanost te potvrdio francusku "predanost sigurnosti Izraela".

"Najsnažnije osuđujem napad Irana bez presedana na Izrael koji prijeti destabilizaciji regije. Izražavam solidarnost s izraelskim narodom i predanost Francuske sigurnosti Izraela, naših partnera i regionalnoj sigurnosti. Francuska sa svojim partenrima radi na deeskalaciji i poziva na suzdržanost", rekao je Macron.

Šefovi država i vlada skupine G7, SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Japan i Kanada, će poslijepodne na video konferenciji razgovarati o iranskom napadu na Izrael, objavila je talijanska vlada koja trenutno predsjeda skupinom.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani je rekao da zemlje članice G7 rade na tome da se izbjegne još gora vojna kriza te da će poslati poruku Izraelu da pokaže razboritost kako ne bi došlo do pogoršanja situacije.

Premijerka Giorgia Meloni je također "osudila iranski napad na Izrael" i izrazila "veliku zabrinutost zbog daljnje destabilizacije regije".

U nedjelju popodne će biti održana sjednica Vijeća sigurnosti na izraelski zahtjev, a u subotu je šef UN-a Antonio Guterres osudio napad Irana na Izrael i pozvao na suzdržanost i trenutni prekid neprijateljstava.

Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su na najveću moguću suzdržanost kako bi se izbjegle opasne posljedice na Bliskom istoku, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

UAE poziva na rješavanje sukoba putem dijaloga i diplomatskih kanala.

Rusija, koja ima bliske odnose s Iranom, u nedjelju je priopćila da je izrazito zabrinuta zbog iranskih napada na Izrael i pozvala sve strane da pokažu suzdržanost, dodajući, međutim, da će napetosti ostati sve dok se ne riješi izraelsko-palestinski sukob.

"Izražavamo izrazitu zabrinutost zbog još jedne opasne eskalacije u regiji. Pozivamo sve strane na suzdržanost", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo podsjeća i na izjavu Teherana da je napad izveden unutar prava na samoobranu nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku koji je Moskva osudila. Također ističe da je Zapad blokirao pokušaje da se u Vijeću sigurnosti UN-a odgovori na izraelski napad u Damasku.

Kremlj se tek treba javno oglasiti o direktnom napadu Irana na Izrael.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev smatra da bi rat između Izraela i Irana pogoršao izglede Joe Bidena za pobjedu na predsjedničkim izborima u studenom.

Palestinska islamistička skupina Hamas, koja je pokrenula šestomjesečni rat u Pojasu Gaze napadom na Izrael, pozdravila je napad Irana na Izrael.

"Hamas smatra da je vojna operacija Islamske Republike Iran prirodno pravo i zasluženi odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku i ubojstvo nekoliko čelnika Iranske revolucionarne garde (IRGC)", priopćio je Hamas.

 

Podjeli:

FacebookTwitterShare