Skip to main content

Galić s izaslanstvom Glavnog stožera NATO-a iz Bruxellesa

| Autor: RTV HB
  • Image
    hh

- Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sastalo se danas u Domu Oružanih snaga BiH s izaslanstvom Glavnog stožera NATO-a iz Bruxellesa kako bi razmatrali procjenu prijedloga dokumenta Procesa planiranja i revizije (PARP) za 2023. godinu, s ciljem analize trenutnog statusa implementacije planova i napretka Bosne i Hercegovine u pogledu reforme obrane u okviru NATO-ovog programa „Partnerstva za mir“.

Sastanak je otvorio zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, uz nazočnost zapovjednika EUFOR-a general-bojnika Laszla Sticza, zamjenika načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije general-bojnika Tome Kolende, zamjenika zapovjednika NATO Stožera Sarajevo brigadira Bahrija Yildiza i šefa izaslanstva Glavnog sjedišta NATO za PARP Rohana Maxwella iz Bruxellesa. 

Image
thht

Sudionici su bili rukovoditelji organizacijskih cjelina MO BiH, predstavnici OS BiH, predstavnici NATO-a iz Bruxellesa i Napulja, NATO Stožera Sarajevo, EUFOR-a, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.

U svom obraćanju, Galić je izrazio dobrodošlicu NATO timu iz Bruxellesa, naglašavajući važnost PARP procjene kao ključnog instrumenta partnerske suradnje. Istaknuo je kako se očekuje da će kroz diskusije biti izrađen finalni dokument koji će biti predstavljen NATO-u. Također je ukazao na problem neusvajanja proračuna Institucija BiH za ovu godinu, ali je pohvalio dinamiku implementacije programa međunarodne vojne pomoći i sudjelovanja u međunarodnim vježbama.

Image
hth

Brigadir Bahri Yildiz naglasio je kako PARP ostaje glavni alat pomoću kojega NATO pomaže svojim partnerima da razviju sposobnosti i interoperabilnost. „Jedan od ciljeva PARP-a je pripremiti Oružane snage BiH za moguće operacije, a naš fokus ostaje na skupini lakog pješaštva razine bojne i postrojbama za borbenu potporu“, poručio je Yildiz.

Pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i šef izaslanstva Glavnog sjedišta NATO za PARP Rohan Maxwell nastavili su s radom na procjeni dokumenta kroz diskusije, prijedloge i međusobno usuglašavanje, što će rezultirati adekvatnom slikom stanja u OS BiH.

 

Podjeli:

FacebookTwitterShare