Skip to main content

Pratite uživo: Vatikan objavljuje odluku o ukazanjima u Međugorju

| Autor: RTV HB
  • Image
    međugorje
    Foto:
    Fena

Vatikan je za danas u najavio tiskovnu konferenciju o “duhovnom iskustvu Međugorja”. Na konferenciji će govoriti prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Víctor Manuel Fernández, tajnik doktrinarnog odjela Dikasterija vlč. Armando Matteo i urednik Vatican Newsa Andrea Tornielli.

Konferencija za medije:

Status Međugorja neriješen je desetljećima. Posljednjih godina dozvoljena su službena biskupijska hodočašća, a prisutan je i apostolski vizitator koji u ime Svete Stolice upravlja svetištem i nadgleda što se u njemu događa odnosno kakvi su pastoralni plodovi.

Neki katolički mediji pišu kako se nagađa da bi fenomen Međugorja mogao dobiti odobrenje za prvih sedam dana, dok će se za kasnije, jer fenomen još uvijek traje - morati pričekati.
Nadnaravne pojave povezane s vjerom privlače mnogo pozornosti

Šest razina stupnjevanja fenomena, ključna uloga biskupa

U posljednjih 50 godina priznata je nadnaravnost samo šest fenomena. Posljednji dokument Dikasterija za nauk vjere tiče se upravo te teme, a zove se "Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih ukazanja". Nove norme pomiču fokus s nadnaravnosti na pastoralne plodove.

Kardinal Manuel Fernandez, prefekt Dikasterija za nauk vjere rekao je na predstavljanju dokumenta kako nadnaravni fenomeni nisu crno-bijeli te da se znalo kroz povijest utvrditi kako su vidjelice lagale ili da je analizom utvrđena neautentičnost navodnih Isusovih ili Marijinih suza ili krvi.

Nove norme propisuju šest razina stupnjevanja fenomena, od prve kojim se utvrđuje kako nije izražena sigurnost o nadnaravnoj autentičnosti fenomena, ali da nema kritičnih aspekata, do pete razine prema kojoj biskup može zabraniti štovanje i posljednje, šeste razine u kojem se utvrđuje nepostojanje nadnaravnosti.

Podjeli:

FacebookTwitterShare