Skip to main content

Zagreb: U Društvu hrvatskih književnika predstavljena knjiga Osluškujući tišinu mostarske pjesnikinje Viktorije Bukovac

| Autor: RTV HB
  • Image
    Hh
  • Image
    66

– U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, u petak je predstavljena zbirka poezije "Osluškujući tišinu" mostarske pjesnikinje Viktorije Bukovac. Knjiga, koja je već izazvala pozornost javnosti, ponovno je potvrđena kao djelo iznimne poetske zrelosti.

Uz autoricu, o zbirci su govorili dr. sc. Domagoj Vidović, istaknuti filolog i jezikoslovac, te književnica i kritičarka Lada Žigo Španić. Program su svojim glazbenim nastupima upotpunile Mihaela Lasić i Samanta Totović, stvarajući atmosferu koja je dodatno dočarala dubinu i emotivnu snagu poezije Viktorije Bukovac.

Vidović je publiku proveo kroz pet cjelina zbirke, ističući kako poezija Viktorije Bukovac nudi jedinstvenu spoj duhovnog i svjetovnog, pri čemu obrađuje univerzalne teme ljudske patnje, majčinstva i ratnog progonstva. Posebno je naglasio slike gubitka djeteta i simboliku Vukovara kao simbola ratne tragedije hrvatskog naroda.

Lada Žigo Španić je opisala zbirku kao vrlo kontemplativnu i meditativnu, prožetu tugom i ljubavlju, ali bez patetičnih tonova. „Ova poezija je životna, duboka i ispunjava čitatelja prepoznavanjem vlastitih iskustava u lirici Viktorije Bukovac“, rekla je Žigo Španić, dodavši kako je riječ o poeziji koja povezuje duhovnu dimenziju s iskustvima svakodnevnog života.

Image
Uuu

Autorica Viktorija Bukovac naglasila je da je inspiraciju za zbirku pronašla u najbližima koji su oblikovali njezin svjetonazor i duhovni obzor, ističući kako motiv majčinstva i ženstvenosti prožima gotovo svaku pjesmu.

Zbirka "Osluškujući tišinu" objavljena je u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, a mostarskoj publici predstavljena je u ožujku ove godine. Pjesnikinja je njome potvrdila svoju pjesničku zrelost i pokazala kako poezija može biti sredstvo iscjeljenja i pružanja nove duhovne dimenzije i smisla u životu.
 

Podjeli:

FacebookTwitterShare